خرید دامین : برای اینکه دیگران فروشگاه ، شرکت یا حتی منزل شما را پیدا کنند ، باید یک آدرس منحصر به ‌فرد داشته باشید. سایت یا فروشگاه اینترنتی شما هم باید یک آدرس داشته باشد.

منظور از دامنه یا خرید دامین (به انگلیسی domain) ، همان آدرس اینترنتی است. بله ! همان آدرس ‌هایی که برای باز کردن یک سایت در اینترنت وارد می‌کنید. برای مثال ، آدرس اینترنتی سایت گوگل ، www.google.com است.

خرید دامین چه فوایدی دارد

معنی کلمه domain چیست؟

در ایران بعضی ها به دامین ، دومین یا دوماین هم میگن ! کلمه domain به معنی منطقه مورد علاقه و یا منطقه تحت سلطه می باشد.

هر کامپیوتر دارای یک آدرس IP مخصوص به خود می‌باشد. که از این آدرس جهت شناسایی آن استفاده می‌شود. این آدرس شامل یک سری از اعداد است. اما به یاد داشتن یک آدرس IP به دلیل اینکه از مجموعه‌ ای از اعداد تشکیل ‌شده کار سختی است.

به همین دلیل است که از دامنه استفاده می‌شود. خرید دامین دربرگیرنده یک نام است که به‌ وسیله آن کاربر می‌تواند از آن جهت جستجو سایت مورد نظر خود استفاده کند.

روی کار آمدن دامنه باعث شد که کاربران به ‌راحتی بتواند سایت خود را پیدا کنند ؛ و به‌ این‌ ترتیب نیاز به به یاد داشتن یک سری اعداد طولانی نیست. خرید دامین یک آدرس است که فقط منحصر به خودتان است. و تنها شما هستید که از آن استفاده می‌کنید.

نام دامنه ، آدرس ‌سایتی است که در نوار آدرس یا url مرورگر مشاهده می‌نمایید. به عبارت ساده ، اگر سایت شما یک خانه بود ، نام دامنه شما آدرس آن خواهد بود.

اولین خرید دامین ثبت شده در اینترنت

اولین دامین com ثبت شده در اینترنت symbolics.com می باشد که در 15 مارچ سال 1985 میلادی متولد شد. شرکت symbolics یک شرکت کامپیوتری بود که دفتر مرکزی آن در ماساچوست مستقر بود. Russell Noftsker موسس و اولین مدیر عامل این شرکت بود. شرکت Symbolics تولید کننده ماشین های Lisp بود.

ماشین های Lisp و یا همان Lisp  Machine کامپیوتر هایی بودند که نرم افزار های نوشته شده به زبان برنامه نویسی Lisp را اجرا می کردند. زبان برنامه نویسی Lisp دومین زبان برنامه نویسی سطح بالا در دنیاست (از لحاظ قدمت) که توسط Mc Carthy John دانشمند بزرگ علم کامپیوتر در سال 1958 در دانشگاه MIT اختراع شد.

خرید دامین symbolics.com در 27 آگستسال 2009 به fx.com انجام شد. تا سال 1992 حدود 15 هزار دامین com در اینترنت به ثبت رسید. در دیسامبر سال 2009 این رقم به 192 میلیون دامین رسید! اغلب این دامین ها با TLD یا پسوند com ثبت شده بودند.

از 15 مارچ 2010 ، 84میلیون دامین دیگر با پسوند com ثبت شده که از آن ها 11.9 میلیون سایت های تجارت آنلاین ، 4.3 میلیون سایت تفریحی ، 3.1 میلیون سایت اقتصادی و 1.8 میلیون سایت ورزشی به وجود آمد! در حال حاضر بیش از 246 میلیون خرید دامین در اینترنت ثبت شده است.

دامنه‌ها شامل دو بخش اصلی هستند

اولین چیزی که باید بدانید این است که دامنه ‌ها شامل دو قسمت هستند:

  1. نام دامنه : این اسمی است که شما برای سایت خودتان انتخاب می‌کنید. برای انتخاب اسم ، شما هیچ محدودیتی ندارید. تنها مساله این است که اسم شما باید سر هم باشد. البته شما می‌توانید کلمات را با خط فاصله (-) از هم جدا کنید.
  2. پسوند : در اینترنت پسوند های بسیار متنوعی برای ثبت خرید دامین وجود دارند. هر کدام از این پسوند ها ، معنایی به خصوص دارند. مثلا ، پسوند ir به معنی آن است که سایت شما ایرانی است. پسوند com مخفف commerce است و به معنای سایت تجاری است. سایر پسوندها نیز هر کدام معنایی برای خود دارند.

انواع پسوند دامنه

پسوند ها به دسته بندی های مختلفی تقسیم می شوند ، اما همه آن ها ملزم به دریافت مجوز از شرکت ICANN می باشند ، به پسوند هایی که مجوز رسمی دارند TLD یا (Top Level Domain) می گویند.

پسوند های عمومی

پسوند های شامل com. به معنی commercials که مناسب فعالیت تجاری می باشد ، دامنه net. که به معنی network مناسب برای شبکه و در نهایت org.

به معنی organization که مخصوص ارگان هاست اما نکته حائز اهمیت این است که محدودیت برای ثبت و خرید دامین وجود ندارد و هر کسی می تواند این دامین ها را رجیستر کند.

پسوند های اختصاصی

این دامنه همان طور که از نامشان مشخص است به طوری کاملا اختصاصی برای سازمان ها یا حتی افراد با فعالیت های مشخص در قوانین و چارچوب مشخص می باشد، از این نوع دامین میتوان به biz. اشاره کرد که مخفف Business برای کسب و کار های تجارت الکترونیک با فعالیت خاص می باشد.

مثال بعدی می تواند خرید دامین محبوب pro. به معنی Professional که حتما نیاز به دریافت مجوز می باشد و برای افرادی در هر زمینه فعالیت به صورت حرفه ای می باشد.

پسوند های دامنه ملی

شاید شما هم پسوند های کشوری را به صورت دو حرفی بشناسید دامنه هایی ماندد ir. که متعلق به وسط خودمان ایران بوده و دامنه هایی مانند tr. که مربوط به کشور ترکیه بوده است.

اما شاید سوال برای شما پیش بیاید که برخی از دامنه ها هم هستند که دو حرفی هستند و مربوط به کسب و کار ها می باشد مانند tv. که مربوط به تلوزیون می باشد یا co. که مربوط به کمپانی ها می باشد ! پس تکلیف این ها چیست ؟

نکته اینجاست که اشتباه فکر می کنید در واقع خرید دامین tv. مربوط به کشور (تووالو) "Tuvalu" می باشد و دومین co. مطعلق به کشور كلمبيا می باشد که به علت شبیه بودن پسوند این دامنه به کسب و کار ها باعث شده است.

این کشور از این فرصت استفاده کنند و از این طریق اقدام به فروش دامنه ملی خود کنند ، البته گفتنی است که این قبیل دامنه تنها به این کشور های خلاصه نمی شود و می توان it ، cc و.... اشاره کرد.در ادامه مقاله به ارتباط هاست و خرید دامین می پردازیم.

هاست (Host) :

هاست به زبان ساده فضایی است که اطلاعات سایت شما بر روی آن قرار می گیرد. این اطلاعات می توانند صفحات سایت ، عکس ها ، فایل های CSS ، جاوا اسکریپت و یا هر نوع فایل دیگری باشند.

 این فضا برروی هارد دیسک سرور هایی با سیستم عامل ویندوز یا لینوکس (که در دیتاسنتر های معتبر داخلی و یا خارجی مستقر می باشند) قرار دارد و اطلاعات سایت با توجه به قدرت سرور و ارتباطات مناسب دیتاسنتر مربوطه می تواند بدون کوچکترین وقفه و با بیشترین سرعت ممکن در سراسر دنیا در دسترس باشد.

به جهت فراهم آوری امکان مدیریت این فضا (هاست) به کاربران دسترسی های لازم (نام کاربری و رمزعبور) به یک کنترل پنل تحت وب ارائه می گردد.

کنترل پنل های مختلفی با توجه به سیستم عامل سرور های هاستینگ وجود دارند. به طور مثال کنترل پنل های رایج در سرور های ویندوز بیس شامل Website Panel, Plesk, Helm و ... و در سرور های لینوکس بیس شامل Cpanel, DirectAdmin, Plesk و ... می باشند.

راحتی کار و امکاناتی که یک کنترل پنل به کاربران ارائه می دهد از جمله فاکتور های مهم یک هاست خوب می باشد.

در زمان انتخاب پلن هاست مناسب باید علاوه بر فاکتور های کیفیتی به پارامتر های دیگری از جمله میزان فضا ، ترافیک ماهیانه ، تعداد ایمیل اکانت ، تعداد پایگاه داده و ... نیز توجه داشته و بر این اساس پلن مناسب با نیاز خود را خریداری نمایید.

لازم به توضیح است که ارتباط بین خرید دامین و هاست از طریق نیم سرور هایی (DNS) که برروی دامین تنظیم می شود برقرار می گردد.

لذا توجه داشته باشید که بعداز خرید هاست مورد نظر حتما نیم سرور های صحیح شرکت مربوطه را ، با توجه به پلنی که خریداری نموده اید، جویا شده و آنها را از طریق پنل و یا پرتال مربوطه بر روی دامین خود تنظیم نمایید.

بعد از انجام اینکار با وارد شدن دامین شما در مرورگر اطلاعات قرار گرفته در فضای میزبانی شما لود خواهد شد و اصطلاحاً دامین به هاست شما متصل می گردد.

برای نمونه نیم سرور (DNS) های سرویس های ویندوز شرکت تاژان ns9.tajansystem.com و  ns10.tajansystem.com و سرویس های لینوکس آن ns70.tajansystem.com و ns71.tajansystem.com می باشند.

توجه داشته باشید که تنظیم نیم سرور ها بسته به پسوند دامین بعد از مدت زمانی به صورت کامل اعمال خواهد شد. به طور مثال در خرید دامین ها با پسوند com این زمان کمتر از ده دقیقه و در دامین ها با پسوند ir این زمان تا 24 ساعت ممکن است به طول بیانجامد.

پارک دامنه و زیر دامنه چیست؟

نمایش یک سایت با چند عنوان دامنه را پارک دامنه (Park Domain) می‌گویند ؛ مثلاً شما می‌توانید یک سایت را با یک نام و دو پسوند مختلف روی یک هاست ارجاع دهید. به این صورت اگر کاربران نام سایت شما را بدانند و پسوند آن را فراموش کرده باشند نیز به سمت سایت شما هدایت خواهند شد.

به ‌طور مثال شما سایتی با آدرس دامنه www.Example.com دارید و حالا همین خرید دامین را با پسوند net هم ثبت می‌کنید. به این صورت www.example.net هر دو این آدرس‌ ها یک سایت را برای شما باز خواهد کرد.

زیر دامنه (SubDomain) بخشی از سایت است که مرتبط با سایت اصلی است اما به‌صورت مجزا عملکرد خود را دارد. شما می‌توانید زیر دامنه ‌های زیادی برای خرید دامین خود تعریف کنید.

زیر دامنه نامی است که پیش از آدرس دامنه اصلی اضافه می‌شود و با یک نقطه از آن جدا می‌شود.

به‌طور مثال آدرس دامنه /https://www.iranserver.com آدرس دامنه اصلی است و آدرس /https://blog.iranserver.com به‌عنوان زیر دامنه بلاگ سایت ایران سرور را مشخص می‌کند.

نکات لازم در خرید دامین

توجه به نکات زیر پیش از ثبت نام دامنه ضروری به نظر می رسد :

  • ثبت این نام و استفاده از آن ، ویژگی فراسرزمینی دارد و قابل اصلاح نیست پس بهتر است در انتخاب اولیه ، دقت لازم اعمال گردد.

 

  • برخی اسامی از اسامی ممنوعه جهانی می باشند (مانند نام گروه های خرابکار) و امکان مسدود شدن این اسامی از سوی  تشکیلات ICAANN  وجود دارد پس قبل از انتخاب نام خرید دامین ، تمام جوانب در نظر گرفته شود.

 

  • حداکثر زمان ثبت نام دامنه یک سال است و حق تقدمی برای تمدید آن برای دارنده سابق در نظر گرفته نشده است بنابراین ، به زمان انقضاء نام دامنه و اقدام برای تمدید آن دقت شود تا مالکیت آن از دست نرود.

 

  • شباهت اسمی با شرکت های بزرگ ممکن تبعاتی برای دارنده داشته باشد و بهتراست قبل از ثبت اسامی و خرید دامین و هاست مشابه ، نسبت به مشکلات تبعی از جمله تحریم بین المللی این آدرس ها ، آگاهی پیدا کرد.


Şənbə, Mart 6, 2021

<< Geri